Sürdürülebilirliğe İlişkin Güvence Denetimi
Teknolojik gelişmeler; ülkeleri, ekonomileri, finansal piyasaları ve işletmeleri birbirlerine yakınlaştırmakta ve bu hızlı değişim ile birlikte paydaşların denetimden beklentileri de değişmektedir. Günümüzde, bağımsız denetimin yanı sıra farklı konularda da detaylı ve kapsamlı bilgiler ve güvence hizmetleri talep edilmeye başlanmış ve bu durum sürdürülebilirlik alanında güvence hizmetinin doğmasına neden olmuştur.
Çevre, sosyal ve yönetişim hususlarında ortaya çıkan sürdürülebilirlikle ilgili risk ve fırsatların işletmelerin finansal yeterliliğine yönelik olası etkilerinin açıklandığı sürdürülebilirlik raporlarının doğru ve güvenilir bilgiyi sunması yatırımcıların alacakları kararlar açısından önem arz etmektedir.
Raporlarda sunulan bilgilerin güvenilir olması ise raporun geçerliliğini ve değerini artırmakta olup, söz konusu güvence ancak bağımsız üçüncü taraflar eliyle yürütülebilecek güvence denetimleri sayesinde mümkün olmaktadır.
Sürdürülebilirliğe ilişkin güvence denetimi; raporlayan işletme dışında rapordan farklı şekillerde fayda sağlayan yatırımcılar, finans kuruluşları ve derecelendirme kuruluşları gibi paydaşların, sürdürülebilirlik raporunda yer alan bilgilere yönelik güven seviyesini arttıracak şekilde tasarlanmış bir sonuç bildirmek üzere denetçinin yeterli ve uygun kanıt elde etmeyi amaçladığı nitelikli bir süreçtir. Öte yandan, işletmelerin güvence denetimi yaptırmaya yönelik gönüllü uygulamaları, tüm paydaşların güvenilir ve karşılaştırılabilir bilgiden mahrum olmalarına ve kaynak aktarımının sağlıksız şekilde yapılması sonucuna yol açabilir. Bu nedenle finansal raporlamada olduğu gibi sürdürülebilirlik raporlamasında da zorunlu güvence denetimi uygulamasına geçişle birlikte, doğru ve güvenilir bilgiye ulaşılmasında önemli bir adım atılmış olacak; işletmelerin veri toplama sistemlerini yeniden tasarlamaları, iç kontrole yönelik eksiklerini gidermeleri ve yönetişim faaliyetlerini iyileştirmeleri gibi uzun vadede fayda sağlayacak değişikliklerin yapılması sağlanacaktır.
Güvence denetimi ile denetçi, denetime konu bilginin önemli yanlışlık içerip içermediği hakkında içinde bulunulan şartlara uygun olarak makul güvence veya sınırlı güvence elde etmek, güvence raporu yoluyla, denetim konusunun ölçüm veya değerlendirmesinin çıktısına ilişkin sonuç bildirmek ve ilgili diğer tüm güvence denetim standartlarına uygun zorunlu bildirimleri yapmak amaçlarına ulaşmayı hedeflemektedir.
İşletmeler tarafından hazırlanan kurumsal sürdürülebilirlik raporlarına yönelik güvence denetimleri öncelikle gönüllü uygulamalarla başlamış olsa dahi, başta Avrupa Birliği ülkeleri olmak üzere çeşitli ülkelerde zorunlu uygulamaya gidilmektedir ve başlangıçta sınırlı güvence sağlanması ve zamanla yerini makul güvenceye bırakmasına yönelik düzenlemeler yapılmaktadır. Bu kapsamda, ülkemizde sürdürülebilirlik raporlamasına ilişkin güvence denetimleri zorunlu hâle getirilerek, güvence denetimlerinin sınırlı güvence ile başlamasına karar verilmiştir.
Uluslararası Muhasebeciler Federasyonu (IFAC) altındaki Uluslararası Denetim ve Güvence Standartları Kurulu (IAASB) ISSA 5000 (SGDS 5000) adı verilen sürdürülebilirlik güvence denetimi standardını taslak metin olarak yayımlamıştır. SGDS 5000 kesin hâlini aldıktan sonra sürdürülebilirlik raporlarına yönelik güvence denetimlerinde nihai olarak kullanılacaktır. SGDS 5000 kesin hâlini alıp yayımlanıncaya kadar, kurumsal sürdürülebilirlik raporlarına yönelik güvence denetimleri GDS 3000 “Tarihi Finansal Bilgilerin Bağımsız Denetimi veya Sınırlı Bağımsız Denetimi Dışındaki Güvence Denetimleri” ve GDS 3410 “Sera Gazı Beyanlarına İlişkin Güvence Denetimleri” standartları uyarınca gerçekleştirilecektir.
İlgili Mevzuat
GDS 3000 “Tarihi Finansal Bilgilerin Bağımsız Denetimi veya Sınırlı Bağımsız Denetimi Dışındaki Güvence Denetimleri” standardı GDS 3410 “Sera Gazı Beyanlarına İlişkin Güvence Denetimleri” standardıTam Tasdik Programları
Kurumlar Vergisi mükelleflerinin tam tasdik tutanakları, raporları hazırlanmakta tüm finansal tabloları beyannameden alınarak mali analize tabi tutulmaktadır.
KDV İade Programları
KDV karşıt inceleme tutanakları, vergi dairesi bilgi ve YMM teyit yazıları ile Mal İhracından KDV İade raporları düzenlenmektedir.
EDefter Programları
Tüm EDefterleriniz incelenebilmekte, EBerat ve EFatura'ya ait XML dosyalarınız görüntülenebilmektedir.

YMMNET Çalışma Ekibimiz
İstanbul Şişli semtinde bulunan işyerimizde Yeminli Mali Müşavir, Serbest Muhasebeci Mali Müşavir ve Stajyerlerimizden oluşan ekibimizle çalışmalarımızı sürdürüyoruz.
- Tam tasdik raporlaması,
- KDV iade raporlaması,
- Tüm diğer mevzuata göre raporlamalar yapılmaktadır.
Etkin ve deneyimli ekibimizle müşterilerimize ilgili resmi kuruluşlara sunulmak üzere raporlar üretmekteyiz.
Kurumlar Vergisi
Kurumlar vergisi mükelleflerine yönelik tam tasdik denetim hizmeti sunmakta, Tam Tasdik Raporları düzenlemekteyiz.
Katma Değer Vergisi
Katma Değer Vergisi iade işlemlerine yönelik olarak KDV İade Raporları düzenlemekteyiz.
Edefterler
XML formatındaki EDefter ve Belgelerinizin görüntülenmesi, işlenmesi ve mali analize tabi tutulmasına yönelik programlar sunmaktayız.
Mali Analiz
Kurumlar vergisi beyannameleri üzerinden her türlü mali tablolarınızı üretebilmekte, mali analiz işlemine tabi tutmaktayız.
Yönetim ve Finans
İşini kendi yöneten iş insanlarının, profesyonel üst düzey yöneticilerin, yönetim performanslarını artırarak şirketi başarıyla hedeflerine ulaştırmaları amacıyla onlarla birlikte çalışıp deneyimlerimizi aktarırız.
Yazılarımız
Türk mali mevzuatı ile ilgili görüş ve önerilerimizi paylaştığımız güncel yazılarımızı okumanızı önermekteyiz.
Çalışma Alanlarımız
Yerli ve yabancı tüm vergi mükelleflerinin Maliye İdaresi nezdindeki tüm işlemlerinin takibi ve danışmanlığını yapmaktayız.